ARWC Dag 4

I toppen efter 91 timmar är.
1. Seagate
2. Adventure Medical Kits (AMK)
3. Columbia Vidaraid
4. Painted Wolf
5. Naturex

10. SAFAT 
17. Outnorth
21. Sweco
DNF: Thule

Det har varit svårt att reda ut vilka lag som ligger i topp under grottsträckan då det har varit många lag samlade på liten yta och GPSerna har väldigt svårt att få kontakt under mark försåtligt nog.

Det svåra har inte bara varit själva grottorna utan att finna de olika ingångarna som ofta an vara svåra att finna.

15068400_1252219048133348_8222739171655641246_o
Sweco letar efter ingången till grottorna vilket var en utmaning i sig. Foto Erik Pütsep

Det fanns fem olika grottor och lagen behöver inte besöka alla utan skall plocka ett visst antal CP i de olika grottorna och kan då välja lite som de vill.

Grottsystemen är av varierande längd och vad vi har sett på olika bilder och filmklipp inte är något för den som har klaustrofobi och flera lag har fått väja en annan grotta då de har haft en eller flera i laget som inte fått plats. Detta hände t.ex Seagate där de fick vända i grottan och välja en annan då de inte fick plats.

15003374_1252219331466653_3957373821502586942_o
Sweco i en av grottorna. Foto Erik Pütsep

Lagen hade 5h på sig att klara av grottsträckan och detta för att lagen inte ska behöva stressa igenom dem och riskera och fastna flera lag i samma grotta.
Sträckan tar ca 2.30-3h att genomföra och resten av tiden får de stanna i TA9 innan de får tillgång till sin utrustning som de ska använda på packraftsträckan.

Ut på den 44km låga packraftssträckan låg Seagate i topp följt av AMK och Columbia och under dagen har vi kunna följa många lag som gett sig ut på vattnet för att ta upp jakten där Painted Wolf från Sydafrika är ett av de lagen som jagar och känner vittring på lagen framför.

Det närmsta svenska laget är SAFAT som tillsammans topp 13 var de lagen som klarade sig undan den Darkzone som rådde från TA9 fram till CP37. Det är alltså inte tillåtet att paddla mellan dessa punkter från 20:00 på kvällen till 05:30 på morgonen.

De har klarat av paddlingen bra och har klättrat två placeringar till 10:e på väg in mot TA12 och vi vet inte hur det ligger till med deras sömntimmar och om de kommet att sova vid TA12 eller ta upp jakten på lagen framför.
Avgörande i det är hur mycket sömn de fick efter grottkrypningen och om de har kunnat återhämta sig under paddlingen som tar drygt 20h för dem.

15107268_1293035237434074_4125532380397866938_n
SAFAT visar upp goda skills i packraften. Foto Johan Lundahl

Lagen som hamnar i Darkzonen och inte får paddla har dock möjlighet att trekka längs med floden eller att sova vilket vi ser flera lag som gör. Därför kan de se ut som att flera lags GPSer står still eller hakat upp sig på en och samma plats under en längre tid. Men kollar vi på deras GPS spår så ser ni att det är många pingar från gpsen på samma ställe (de blå prickarna) vilket kan indikera att de är på samma plats ett tag, eller att de av otur har glömt eller tappat den vilket har skett.
Här ser vi ett exempel på de med lag Peak Adventure som stannat vid sidan av flodbanken.
strandat-lag

Det var inte alla lag som valde att ligga still och invänta gryningen.
På livesidan har vi sett bland annat att Outnorth till en början tog en paus vid ilägget av packraftsen men som sedan har förflyttat sig en bit ner och passerat Sweco till fots.
Sweco har troligen har tagit en lång sovpaus för att sedan kunna köra hela vägen till slutet utan sömn. De är ju “bara” ett drygt dygn kvar för dem om de verkligen kan köra på.

sweco-och-outnort-ror-pa-sig
Outnorth (48) har passerat Sweco (24) till fots under natten.

I toppen har de nått TA12 där Seagate i vanlig ordning var först och lade sig och sov 1 timme och då han även AMK hinna ikapp och valde att inte sova. Detta kan ha inverkan på laget då de snabbt halkade efter Seagate ut på sträcka och Seagate har nu ca 1:30h försprång.

Sydafrikanska Painted Wolf som långsamt klättrat sig upp på leaderboarden anlände som tredje lag 4h efter Seagate och sov en eller två timmar. Det kan behövas då de fram tills TA12 totalt sett har sovit 3h på drygt 3 dygn.
Tätt efter på 4:e plats kom Columbia och enligt rapporter såg de ordentligt trötta ut. Trots detta tog de bara ett kort stopp och begav sig ut innan Painted wolf och hoppas kunna Jaga ikapp AMK på 2:a plats.

Det är helt klart att det nu är inne timmarna av loppet och från TA12 är det beräknat att snabbaste lagen kommer att ta 10h på sig att nå mållinjen i Ulladulla. Lagen kommer att köra all in för att ta de framförvarande lagen och Seagate set ut just nu som de har en bra ledning men pratar du med dem som kört dessa typer av race så kan detta väldigt lätt svänga.
Det hela krävs bara en större felnavigering, utrustning som går sönder eller att en medlem i laget blir sjuk eller skadar sig så kan det lätt svänga.

De sista två sträckorna efter paddlingen ser ut som följande.
sista-tva-strackorna