Rött kort

Varför rasismen inte har någon plats i fotbollen

Sport är något som både förenar människor och som kan skapa ett större avstånd. Synen jag har på sport är att det i slutändan oftast blir mer en gemenskap än en klyfta. Människor som tycker och tänker olika, men som bildar en gemenskap i en sport som för dem samman.

När fotboll skapar osämja

Likt internationella sporter som poker eller online casinon så är fotboll en sport som är stor världen över. Faktum är att fotboll egentligen är världen största sport och går inte att jämföra med någon annan sport när det kommer till globalisering och internationell spridning. Sporten finns i rekordmånga länder och anledningen är nog för att sporten är så pass enkel. Det krävs ingen avancerad utrustning och även i de mest fattiga länderna går det att spela lätt med en enkel fotboll. Det är också något som har funnits i många år och är väl ingrott i många kulturer.

Då sporten är så stor och när det kommer till tävlingar så är det lätt att det skapas meningsskiljaktigheter. Flera hejar på sitt lag och går det ej bra för laget så letas det ofta efter en syndabock.

När besvikelsen växer

När det går dåligt för ens lag så är det lätt för tittarna att försöka utse vems fel det är att det ej går bra för laget. Inte är det alltid laget som sådant som får ta smällen, utan istället är det enskilda individer som kan utses som syndabockar, något som självfallet är helt felaktigt.

I gruppspelet under VM 2018 fick Jimmy Durmaz utstå hat och rasism, efter att motståndarlaget fått en farlig frispark som Durmaz var anledningen till, en frispark som sedan ledde till mål för motståndarna. Jimmy Durmaz stod dock emot allt detta hat och fick stora delar av landet med sig. Rasism passar sig aldrig någonstans och heller ej inom fotbollen och på stora mästerskap.

Hat är inte okej

Att fans och följare vill se bra resultat av sitt favoritlag är förståeligt, men att inte heja på laget både i motvind och medvind bör inte vara okej. Ett lag är ett lag och ibland går det bra, men ibland går det också mindre bra. Som supporter är det viktigt att vara medveten om detta och att alltid stå bakom sitt lag oavsett. Även i svensk fotboll så kan det vara mycket missnöje emellanåt, något som kan påverka spelarna mer än vad fansen kan tro, de är också människor.

Bakom fotbollen är det vanliga människor som spelar, som också kan ha dåliga dagar, något som bör finnas i åtanke hos alla. Att tänka på som supporter:

  • Stå alltid bakom ditt lag
  • Heja både i vått och torrt
  • Ibland går det bra, ibland går det mindre bra
  • Ha en positiv anda så kommer det smitta av sig