Golf

Golf! Så här blir du en bättre golfspelare

Golf fungerar likadant som andra idrotter. Du kan inte bli en bättre golfspelare bara genom att läsa dig till nya tekniker eller se på video. Det gäller att du tränar, och det mycket.

Golf är ett spel som inte går att behärska fullt ut. Det finns alltid något att träna på och varje slag är helt unikt. Det är ju det som den stora tjusningen med golf! Om du vill bli en bättre golfspelare bör du kika på hela ditt spel, inte bara spelet från utslaget till puttningen, utan även det mentala. Här får du några bra tips på hur du blir en bättre och mer komplett golfspelare.

Det långa spelet

När du peggar upp på tee och gör dig redo för att slå iväg bollen är det förmodligen många tankar som snurrar runt i huvudet. Siktar du rätt? Har du valt rätt klubba? Hur är vinden?

Det du inte vill behöva bry dig om är hur din sving fungerar. Den ska bara sitta där. För att se till att du har en bra sving som fungerar för alla utslag och det långa spelet på banan ska du dels ha en bra grundteknik, och dels ha nött in svingen så väl att du kan väckas mitt i natten och genomföra en perfekt sving. Om du har tagit Grönt Kort men fortfarande ser dig själv som nybörjare kan du med fördel skriva upp dig på en kurs för att få en bra genomgång av tekniken i golfsvingen.

Du kan också ta privatlektioner för att se till att du får den bästa hjälpen. Privatlektioner är något du kan fortsätta ta med jämna mellanrum under det att du utvecklas som golfare. Alla golfare har nämligen svagheter i sin sving. Genom att då och då kontrollera och fräscha upp tekniken slipper du hamna i ett läge där dina svagheter tar överhanden och ditt långa spel försämras.

Närspelet

Det är på och omkring greenen som du har flest slag att spara. Det spelar ingen roll hur bra ditt långa spel är om du inte kan få i bollen i hål på green. Ändå är det så att många prioriterar att slå boll efter boll på banans driving range i stället för att träna puttar och chippar. Även för närspelet finns alla skäl att ta hjälp av en pro genom privatlektioner. De flesta golfklubbar arrangerar även kurser i närspel. De flesta golfbanor har även utmärkta träningsmöjligheter för närspel som du kan utnyttja så mycket du vill. Närspelet är även ett moment i golf för vilket du kan få bra tips och strategier genom följa golftävlingar på TV. I stället för att sitta i soffan och passivt se på en tävling medan du bleker dina tänder hemma kan du med fördel försöka sätta dig in i spelarnas situation och tänka dig att du själv spelar banan.

Hälsan och träningen

Det gäller också att vara i form när det kommer till golf. Folk tror oftast att hälsan inte är viktig då golf inte innebär mycket motion, dock så går man mycket runt greenen. Självklart finns det golfbilar, men det är oftast mycket gående man måste göra. Är du överviktig är det viktigt att försöka bli av med kroppsvikten innan man tar golfen till nästa nivå. Trötthet tär på psyket och du vill inte vara trött på greenen. Vid andra fall finns det mycket möjligt andra lösningar. Viktigast är att man inte tänker på orken när man spelar golf, utan all fokus bör vara på spelet, hela tiden, oavsett hur länge spelet varar.

Den mentala biten

Sist men inte minst har vi den mentala biten. Golf är en idrott som kan vara mycket påfrestande mot det mentala. Du spelar ensam mot dig själv och mot naturen. Om du skulle spela dåligt har du ingen att skylla på förutom dig själv.

En bra golfspelare är i mental balans. Han eller hon förbereder sig noga inför varje slag för att få bästa möjliga resultat. Om slaget blir mindre bra gör han eller hon en mental notering om detta inför nästa slag, men undviker att hetsa upp sig. Det finns faktiskt en hel del kurser i mental träning för golf. Om du vill bli en bättre golfspelare kan du med fördel botanisera i utbudet.