Idrott

Idrotter med låga kostnader

De flesta känner till hur idrotter som fotboll och ishockey kan sluka en hel del pengar. Det är inte bara medlemsavgifter i olika klubbar utan det tillkommer många gånger en hel del kringkostnader. Det första uppenbara är utrustning, exempelvis olika skydd eller skor. Spelar man lagidrotter tillkommer ofta många transportsträckor mellan matcher och dessutom olika licenser för att få spela. Många små utgifter lägger sig sannerligen ovanpå varandra, och i slutänden kan det bli en väldigt kostsam aktivitet. Här är några förslag på idrotter som har relativt låga kostnader.

Långdistanslöpning

Den som vill hålla på med löpträning kan komma undan väldigt billigt. En av de största anledningarna är att löpning är tillgänglig för alla, direkt utanför dörren. Man behöver egentligen ingen särskild utrustning och löpskor finns att få i alla prisklasser. Många motionärer som tränar inför exempelvis ett maraton tränar helt på egen hand. Man kan ändå hålla kontakt med andra genom olika forum på nätet. Det behöver inte heller vara särskilt dyrt att få ett skräddarsytt löparprogram av en löptränare. Det anordnas också olika förmånliga löparskolor där man lär ut olika saker som löpteknik och teori. I Sverige finns en stor mängd löparbanor för den som vill prova på kortare distanser. Dessa är många gånger helt fria att använda då allmänheten har tillgång till dem. Att anmäla sig till olika tävlingar brukar vara billigare ju tidigare man anmäler sig.

Styrkelyft

Att träna och tävla sin styrka behöver inte vara en särskilt dyr idrott att hålla på med. Inte heller här behöver man någon särskild utrustning på kroppen. Ofta går man med i någon klubb som har en lokal där vikter och stänger finns. Den som vill träna på egen hand behöver ett årskort på ett gym där styrkelyft är tillåtet. Många gånger har gym lite olika inriktningar och för att kunna syssla med tunga tävlingslyft måste bland annat golvet vara ordentligt dämpat. Man kan även relativt lätt bygga sig ett eget hemmagym. Då behöver man dock en ordentlig finansieringsmodell och det bästa är att man jämför privatlån för att få det bästa erbjudandet.

E-sport

På senare tid har även e-sport vuxit sig starkt och utövas av många som vilken idrott som helst. Att tävla i e-sport behöver inte vara dyrt om man redan har en passande dator hemma. Det finns en mängd olika spel att träna sig i, och för dem som blir duktiga väntar en lång rad tävlingar. Oftast spelar man i olika lag och precis som inom traditionell idrott finns olika ligor och utslagsturneringar. Nackdelen kan vara att det blir mycket stillasittande, men man kan med fördel kombinera detta med något av ovanstående två förslag.