Fotboll

Positiv respons på Zlatans eventuella comeback i landslaget

Så här års brukar det vara serieavslutningen i Allsvenskan och Superettan som tar upp rubriker på fotbollsbloggar och nyhetssidor. Men det är inte avslutningen på UEFA:s nya liga, Nations League, som tar platsen och fascinerar sportjournalister. Istället är det Zlatan Ibrahimovic som är det trendande ämnet.

Den som inte visste bättre hade kunnat tro att det var 2010, då Zlatan var i sitt esse. Saken är nu den att Zlatan närmar sig 40 år och fortfarande är i sitt esse. Han briljerar i sitt klubblag Milan och har stundvis lett skytteligan i Serie A före konkurrenter som Cristiano Ronaldo (Juventus). I november öppnade han plötsligt dörren för att göra comeback i det svenska landslaget. Målet verkar vara att få en plats i truppen inför det kommande Europamästerskapet, nästa sommar. Ögonbryn höjdes från flera håll av nyheten men efter att förbundskaptenen, Janne Andersson, åkt ned till Italien för att träffa ”Ibra” verkar det nu som att en comeback kan bli verklighet. Frågan är bara vad Zlatan kan tillföra blågult den här gången.

Från defensivt till offensivt spel

Det har hänt mycket i det svenska herrfotbollslandslaget sedan EM i Frankrike 2016. När Janne Andersson tog över efter Erik Hamrén fortsatte han på den före detta förbundskaptenens spår och tog in nya, yngre spelare. Anledningen var bland annat att fyra prominenta spelare valde att avsluta sina karriärer efter EM (Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström, Andreas Isaksson och Pontus Wernbloom). Dessa nya spelare, som bland annat bestod av John Guidetti, Oscar Lewicki och Victor Nilsson Lindelöf, utgör idag den erfarna stommen i landslaget. De nya ansiktena är Alexander Isak, som briljerar i La Liga, och Dejan Kulusevski, som är lagkamrat med Cristiano Ronaldo.

Det nuvarande landslaget är en blandning av erfarna och nya spelare, vilket verkar vara vad Janne Andersson, som i våras fick förlängt förtroende till 2024, vill ha. Anderssons taktiska omvändning från ett defensivt spel till ett mer offensivt har också burit frukt. Under VM 2018 tog sig landslaget till kvartsfinal, vilket var det bästa VM-framträdandet sedan bronset 1994.

Andersson har under sina snart fem år påpekat att han vill att laget ska bli offensivt. Han vill att de ska vara med och styra matcherna, och inte bara försvara sin planhalva. Problemet som möter laget bottnar däremot i samspeltheten. Spelarna måste lita på varandra och fortsätta framåt. Laget har målgörare, försvarare och flera potentiella kaptener. De måste bara få maskineriet att fungera. Ytterligare en utmaning är att få blågult att spela offensivt även när de möter ett bättre rankat lag, vilket de fick göra under hösten.

Inte helt hopplöst

Sverige har haft ett tungt fotbollsår. I Nations League lyckades de endast ta hem en seger, mot Kroatien, vilket gjorde att de åkte ur A-divisionen ned till B-divisionen. Till råga på det förlorade de en vänskapsmatch mot Danmark och blev sågade till fotknölarna av dansk media.

Dessa förluster säger däremot inte allt om Sveriges herrlandslag. I Nations League mötte laget de allra bästa länderna: Portugal (EM-segrare), Frankrike (VM-segrare) och Kroatien (VM-tvåa). Lagets förluster var inte på grund av att Sverige spelade dåligt. Tvärtom satte de press på lagen de mötte, men de var inte tillräckligt bra. Andersson påpekade efter att Nations League avslutats att han var nöjd med landslagets insatser. Det är genom att spela mot de allra bästa lagen som de kan utvecklas och bli bättre och det förbereder dem inför EM 2021.

 

Den som lägger ett bet på svensk vinst i EM kommer att möta höga odds. Oddset för att Sverige vinner är 101.00. Favoriterna enligt spelbolagen är England och Belgien, som båda har 6.00 i odds. Sverige har starka chanser att ta sig vidare från gruppspelet. I gruppspelet är det Spanien som är det starkaste motståndet, följt av Polen och Slovakien. Det är gruppettan och grupptvåan som tar sig vidare. De fyra bästa grupptreorna ges också chansen att gå vidare. På pappret borde Sverige vara det näst starkaste laget, men efter höstens förluster passerade Polen Sverige på världsrankingen. Om de skulle behöva slåss om en tredjeplats kan Zlatan komma till användning.

Zlatans potentiella bidrag

Det var glada röster som hördes från landslaget när media rapporterade om att Zlatan, som nyligen vann sin tolfte guldboll, hade öppnat upp för spel i landslaget. Zlatans meriter i landslagsspel talar för sig själv. Totalt har han deltagit 116 landskamper och stått för 62 mål. Det är fler än någon annan svensk spelare.

Sebastian Larsson, som har spelat i landslaget sedan 2008 och därmed hunnit spela flera matcher med Zlatan, blev först förvånad över öppningen, men också glad. Enligt honom är ”Ibra” en otrolig tillgång och hans prestationer i Serie A under hösten visar att han tillhör de bästa. Martin Olsson ställde sig positiv till en eventuell återkomst. Zlatan är en bra lagspelare och jobbar alltid för laget. Han sa samtidigt att ingen i landslaget kommer att motsätta sig en eventuell återkomst. Om de kunde ta sig till kvartsfinal i VM utan Zlatan är frågan hur långt de kan komma med honom i EM.

Det finns röster som är osäkra på om Zlatans återkomst är bra för landslaget. Hans medverkan kan visserligen sätta skräck i motståndarna, men frågan är vad som händer med de andra spelarna. Kommer de att förlita sig helt på att ”Ibra” ska vinna matcher eller kan de arbeta tillsammans? Blågult kommer inte att samlas för träning förrän i mars. Nästa fastställda landskamp är under EM, den 14 juni mot Spanien. Det hinner eventuellt att bli några vänskapsmatcher innan dess, men mot vilka är ännu inte bestämt.

Det är inte hugget i sten att Zlatan kommer att göra comeback till EM. Det enda som är säkert är att det förs en dialog och att den dialogen för första gången verkar vara positiv från båda sidor. Uppgifter om att Zlatan ska komma tillbaka till landslaget har cirkulerat sedan han slutade, och det har alltid varit ett ”nej” från den före detta MFF-spelaren. Nu har nej blivit kanske. Om detta kanske kan bli till ett ja innebär det att Sverige har ett ess i rockärmen inför EM. De kan bli farligare motståndare än vad andra nationer kanske har räknat med.