Rekord och gadgets inom multisport

Multisport är ett samlingsord för en sport när du varierar din utövning av olika moment i samma tävling. Detta innebär ofta paddling, cykling, orientering och något moment där man klättrar. Multisport är något som har blivit mer och mer populärt med åren och det är också ett ypperligt sätt att träna kroppen om man gillar att komma ut och kanske inte gillar att gå på gym så mycket.

Cykling utomhus
Källa: Unsplash

Rekord från söder till norr

Johan Andersson är en som har tagit sitt intresse för den här typen av sport ett steg längre. När VM blev inställt tänkte han också att han skulle slå till på att försöka slå rekordet att cykla hela Sverige, från norr till söder, och slå rekordet på 99 timmar. Något han gjorde med bravur. Han lyckades cykla hela vägen från Smygehuk till Trerikesröset på knappt 89 timmar.

– “Som multisportare har man ju cyklat många mil i väldigt svårtillgänglig terräng. Landsvägscykling var relativt nytt för mig och jag tränade bara i fem veckor inför det.”, berättar han för Skåne sport.

Han berättar också om att de första 40 milen när andra var med under cyklingen var det som ett vanligt träningspass. Ibland kunde någon polis köra bredvid med blåljus på och det gjorde också att han kände sig än mer motiverad. Svårare var det när man var helt själv på vägarna. På frågan om vad som driver honom till att göra detta är det en beslutsamhet och en slags målmedvetenhet som är svår att knäcka.

– “Man sorterar bort alla val, man vill bara framåt.”, säger han.

Bra verktyg och appar

För att kunna delta i den här typen av tävlingar är det alltid bra att kunna ha bra verktyg för att kunna registrera dina mil, din puls, dina steg eller annat. Då är det bra med en riktigt bra löparklocka. Högst upp på din lista över saker som bara måste vara med i din klocka är att GPS:en måste fungera korrekt. I en stor djungel av olika klockor är det här a och o. Om din klocka inte visar rätt GPS kan det göra att dina data blir missvisande, att klockan hoppar över steg eller liknande. I sin tur kan det göra att dina tider eller träningspass inte stämmer. För den som är väldigt dedikerad inom just denna sport kan en klocka från Garmin, Suunto eller Polar fungera bra. Detta eftersom de är speciellt framtagna för denna typ av aktivitet.

Registrera din träning

För den som är intresserad av multisport men även gillar annan sport och online betting finns det massor att lära sig. Om du, precis som Jonas, vill bli en framgångsrik cyklist eller skidåkare är det alltid bra att läsa på så mycket du kan online om bra spår, gadgets och appar som gör att du kan registrera din träning på bästa sätt. Mountainbiking är en sport som fungerar bra i många svensk mindre orter och kanske något att satsa på där. Mountainbikeåkaren Sebastian Samuelsson har ett odds på 21.00 att vinna världscupen i mountainbiking i år.

Springa marathon
Källa: Unsplash

Det fina med just multisport är att det är en allround träning och det finns något för alla. Även om man kanske inte gillar alla grenar inom en tävling kan det kanske föda ett intresse att vilja börja med någon av dem. Det mesta man kan göra utomhus är dessutom gratis, plus att man får frisk luft.