Byta elbolag

Jämför elbolag på Elbyte

En industri som är ett hett debatterat ämne för närvarande är energimarknaden där rekordhöga elpriser, främst inom södra Sverige, har rört upp känslorna och människors blickfång. Att spotpriset på el drar uppåt är tyvärr inte så mycket våra elhandelsbolag kan göra något åt utan denna utveckling drivs på av elpriset. Det du kan göra som svensk invånare är att dock alltid se till så du betalar så lite som möjligt för din el. Hantera din fritid på samma sätt som när du tävlar i sport. Här finns det flera olika strategier som kan passa för att sänka elkostnaderna i hemmet.

Kampanjpris på el

Alla vill ju ha en privatekonomi där man känner att det inte finns massa extra utgifter som slukar lönen. Det man oftast är att jämföra vart man kan få bäst lån, försäkringar eller elavtal. Det positiva med just elavtal är om du jämför billig el så kan du sänka dina elkostnader med 1000-tals SEK om du bor i en villa eller har mycket elprylar hemma. De elbolag som ligger i toppen av Elbyte har extra bra elpriser där de bjuder på en del av spotpriset och månadsavgiften i tolv månader i flera fall. Anledningen till detta är full transparens och att man måste ticka ut när det kommer till elpriset för att synas bland elbolagen högst upp.

Fast eller rörligt elavtal

När du väl hittat till en sida där det finns el med nykundsrabatter så gäller det att bestämma vilket elavtal du vill ha. Det som väger in här är om du tror att svenska elpriset går upp i framtiden. Trots att många nyheter skrivits om rekordhöga elpriser så kommer elpriset gå ner i alla delar förutom södra Sverige till november. Att elpriset rusar under vintern är en normalitet och det går att gardera sig mot detta genom att teckna fast elavtal på ett år under sommaren. Oftast lönar det sig att följa med på rörligt elpris då det är svårt att hitta rätt läge för att teckna fast elavtal. Elpriserna kan också skilja sig ordentligt mellan åren.

Ska man välja timpris på elen

En annan het nyhet är att timavtal kommit tillbaka nu där elbolag som Greenely och Tibber erbjuder detta för den som vill följa elpriset i realtid och spana i deras app vad det kostar att använda elen här och nu. Detta skiljer sig mot ett rörligt elavtal där du får samma elpris under hela månaden. Det elpriset baseras på förra månadens genomsnittliga elpris och gör så att du betalar lika mycket för ditt Elval även om du använder den på tider där mindre människor gör det. Timavtal är ett bra initiativ som minskar belastningen på vårt elnät och gör att mer människor använder elen på olika tider.

Grön el

Vi kan se att grön el efterfrågas i allt större utsträckning då många vill ta ansvar för morgondagen. Nästan all el som produceras idag är fossilfri men en stor del kommer fortfarande från kärnkraft. Även fast vi röstat om att lägga ned dessa har det skjutits på då vindkraft och vattenkraft tyvärr inte ännu har samma tillförlitlighet och är starkt väderberoende. Elnäten måste ha el hela tiden på ett jämt och fint sätt. Ibland producerar de grönaste altenativen inte tillräcklig el och då måste elen komma från någon energikälla.