Få ut det mesta av träningen – välj rätt kläder för din idrott

Oavsett om du tränar som motionär, för att tävla eller bara som en hobby, är korrekt klädval för din sport avgörande. För att nå full potential bör du använda kläder som är bekväma och anpassade för din specifika idrott. Kanske behöver du plagg som skyddar dig från väder och vind. Eller så behöver kläderna andas och vara följsamma för att tillåta full rörelsefrihet. För olika typer av idrott finns även kläder med kompression som ger extra stöd och minskar risken för skador. Se till att välja rätt kläder så att du kan fokusera på träningen och få ut det mesta av den!

Varför är det viktigt att ha rätt träningskläder?

Rätt kläder ska vara bekväma och passa rörelsemönstret för din sport. Det är till exempel skillnad på tights för cykling och tights löpning, även om de ser relativt lika ut. För cykling behöver tightsen täcka ryggslutet och ha förstärkning kring sätet. Löpartights kan vara enklare i konstruktionen, men ha kompression för att motverka kramp och uttröttning. Om du utövar yoga eller pilates så behöver du kläder som är flexibla och som inte hänger eller hakar sig. Vid cykling och löpning är kläderna viktiga för säkerheten då de ofta utförs ute i trafiken. Då behövs träningskläder i fluorescerande färger och med reflexer för maximal synlighet, utöver funktionerna för prestation.

Vilka material är bäst lämpade för olika typer av idrott?

För att hitta det bästa materialet för en viss sport, bör man ta hänsyn till vilken typ av aktivitet som ska utföras och vilka egenskaper som krävs. Olika typer av material, som polyester, elastan, goretex eller lyocell har alla olika egenskaper som kan vara mer eller mindre lämpliga. De kan ha olika passformer och kännas bättre beroende på idrott. För gymträning bör plaggen andas och vara bekväma, och samtidigt tåliga nog för slitage från regelbunden användning och tvättning. För löpning behöver du ett material som andas bra och som skyddar från, kyla fukt och regn samtidigt som de är lätta och ger dig frihet att röra dig obehindrat.

Hur ska jag välja de rätta storlekarna på mina träningskläder?

När du väljer träningskläder är det viktigt att du väljer rätt storlek. Olika märken kan ha skiftande storlekar så var försiktig med att beställa din vanliga storlek. Se till att ta dina mått och använda storleksdiagrammen från tillverkarna för rätt passform, eller testa ännu hellre plaggen i en fysisk butik. Om dina träningskläder är för tajta eller för lösa, så tappar de sin genomtänkta funktion som du faktiskt betalar extra för. Om du hittar ett märke med extra bra passform är det ett bra tecken på att du bör fortsätta med deras plagg!